Nyheter

Efter VM-succén - Mille Johansson går för guld i Rally-EM
18-årige rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm leder Junior-VM i rally efter sin sensationsartade seger i Rally Sweden i Umeå för en månad sedan. Med sin första VM-seger i bagaget, siktar nu Mille och kartläsaren Johan Grönvall från Arvika mot guld i årets Junior-EM.

- Rally Sweden gick helt klart över förväntan. Det var min första tävling i en fyrhjulsdriven bil, och först gången i en VM-tävling. Vi hade gjort mycket, och framför allt ett bra jobb, med förberedelserna innan tävlingen. Vilket gjorde att vi kom väl förbereda, säger Mille Johansson.Trots segern i Rally Sweden och ledning i Junior-VM fortsätter Mille och Johan följa sin långsiktiga plan, och kommer under året köra EM-serien för juniorer. Planen, som tagits fram tillsammans med Motorsportakademin, omfattade ett inhopp i VM för att mäta sig med världseliten och få viktig erfarenhet inför framtiden. Medan EM från början vart de huvudsakliga målet med säsongen.

Mille kommer fortsätta sitt långa och framgångsrika samarbete med teamet IKsport Racing från Slovenien, som kommer driva den tvåhjulsdrivna Opel Corsa Rally4 de ska tävla med i årets EM. Mille gjorde sina första tester för teamet redan 2021, och har tävlat tillsammans med IKsport i två säsonger.

- Jag ser fram emot årets EM-säsong. Det är många nya tävlingar som vi inte har någon erfarenhet ifrån, och ett startfält som ser riktigt konkurrenskraftigt ut. Vi gör en full säsong i en helt ny Opel Corsa och fortsätter vårt fina samarbete med IKsport. Där vi bland annat kommer få köra Opeln på grus som vi inte gjort tidigare, fortsätter Mille.

- Jag ser väldigt positivt på årets EM-säsong. Jag har tänkt och analyserat mig själv och andra saker från fjolårets säsong, för att komma ännu starkare tillbaka 2024, tillägger Johan.

Årets Junior-EM avgörs över sex deltävlingar, med start i Ungern i mitten av april och final i Polen i mitten av oktober. Den tredje deltävlingen, 13-15 juni, avgörs på hemmaplan i Sverige med Royal Rally of Scandinavia i Karlstad. Mille och Johan tog sin bästa placering i EM under fjolåret i Värmland, där dom utmanade om pallplatserna.

- En av årets stora höjdpunkter är EM på hemmaplan i Karlstad. Vi hade bra fart där förra året, och i år känns det som vi byggt upp ytterligare mer fart. Det är alltid kul att få köra i Sverige med bra stöd från publiken, och det känns som det ger en extra boost i självförtroendet, säger Mille.

- Självklart är det den tävlingen jag ser fram emot mest. Att få åka EM ännu en gång i Värmland är riktigt kul. Jag har ju största delen av vänner och familj i Värmland, så riktigt kul att få visa vad vi egentligen håller på med, säger Johan.

Efter ett utmanande, men lärorikt, år i Junior-EM under 2023 siktar Mille och Johan nu på att fightas om mästerskapstiteln.

- Vi körde EM hela förra säsongen som ett läroår inför detta år. Vi har siktet inställt på guld, avslutar Mille.

Sebastian Bourghardt