Nyheter

VOC Mekonomen Rally VinterSerie går vidare på VM sträckor
Tiden går fort. Det är redan dags att summera årets VinterSerie. Det görs med det i klassen välkända Rally Vännäs Plåt men i år på ny plats i almanackan och dessutom i helt nya kläder. Rallyt körs på huvudsträckor från det Rally VM som vi för bara tre veckor sedan avnjöt på plats eller hemma framför TV-apparaten. Sträckor som dessutom renoverats av såväl ihärdig väghållning och vattning som av efterlängtat blidväder. Väderleksprognosen för helgen visar ordentligt kalla nätter men sköna dagstemperaturer. Oj vilket rally det här ska bli. Spänn fast säkerhetsbältet.

Under Rally VM satt vi nog alla suktande och drömmande, om vi inte var med där på snöval-len på plats förstås.

- Nu får vi chansen att själva prova två av Rally VM´s allra bästa sträckor, Sarsjöliden och Vännäs. Två helt grymma sträckor som innehåller allt. Två gånger får vi prova dessutom. I Vännäs Plåt Rallyt är dessa förbundna av ytterligare en sträcka av samma höga kvalitet. Oj vad roligt det här ska bli, säger klassansvarig Roger Frans-son.


Foto: Arkiv/Montage. Vännäs Plåt Rally i nya VM kläder

När vi studerar startfältet så måste vi notera att det är relativt få långväga tävlande som tar sig an utmaningen. Det är förstås lite tråkigt men mest tråkigt förstås för dem som missar den här otroliga chansen. Hur ofta får vi möjligheten att köra på VM-sträckor bara veckor efter sportens mega- och fixstjärnor? Men slutet av säsongen och obefintlig vinterdäckstill-gång i många team är utmanande.

Stentufft ändå i VOC

Trots att flertalet av klassens stjärnor saknas så kommer VOC-klassen ändå att bjuda på stenhårda fajter.

- Arvid Larspers startar toppseedad i Elit A/B. Med den seedningen så får han också bära oket av att vara något av en favorit. Men han kommer att bli stenhårt utmanad av en rad regionala fortåkare. Mathias Johansson och Alexander Petterson är svårslagna. Men jag vill också hissa varningsflaggan för en äldre klassförare med en hel samling DM-guld hemma i prisskåpet, Lyckseles Anders Nilsson.

Tunnt i VOC Mekonomen Rally C.

- C-förarklassen har tyvärr och förvånade nog ett väldigt tunnt startfält i Vännäs. Här borde VinterSerie placerade Krister Olsson stå pall från utmaningen från Luleås Jimmy Engström, men osvuret är definitivt bäst i den duellen.

En återigen ny erfarenhet för många av oss blir att prova automatgenererade Co-ralba/Jemba-noter som vi sedan får rekognosera och justera ett varv på sträckorna på lör-dag morgon. Spännade. Och lärororikt.

Välkomna tillbaka upp till norr, till Rally VM land. Välkommna till Vännäs Plåt Rally, VM Edition anno 2024.