Nyheter

Torsby bjöd på fin premiär i årets VinterSerie för VOC Mekonomen Rally
Helt enligt traditionen bjöd MK Ratten i Torsby in till premiärtävling i VOC Mekonomen Rallys nationella serier. Med detta är den 35:e säsongen i klassen som är Sveriges största märkesklass och självklara plantskola för svensk rallyelit satt i rullning. Rally Finnskogsvalsen delades precis som tidigare upp i två deltävlingar för tävlande i VOC. Allt inleddes med tre dagsträckor i etapp ett följt av två utmanande sträckor i mörker. Sedvanligt "Torsby-fina-sträckor" lovordades av klassen efter tävlingen. Extra glad var titelförsvarande Patrik Fredriksson som vann båda deltävlingarna i nya sammanslagna klassen Elit A/B. I C tog Tony Parkatti segern i tävling ett medan förhandstippade Ville Larsson segrade i deltävling två. Stort grattis till er alla! Nu är vi igång.

Med de VM-anor som finns i trakterna av Torsby är alltid förväntan på topp då det vankas vinterrally här. Av de omdömen som lämnats av klassen så var det få som var besvikna trots dessa högt ställda förväntningar.

- Det är ingen slump att vi allt-som-oftast lägger vår premiärtävling i Torsby och hos MK Ratten. Torsby bjuder oftast på säkra vinterförhållanden och arrangörsstaben kan det här med rally. I år upprepade vi också tidigare års succé med att dela upp tävlingen i två. Det gav inte bara chansen för de som bröt på förmiddagen att starta om, vi fick också ett riktigt mandomsprov med två riktigt fina och stundtals väldigt utmanande sträckor att tackla i absolut mörker, säger klassansvarig Roger Fransson.

Titelförsvarande Patrik Fredriksson vann dubbelt i Elit A

När vi summerade dagens första deltävling över tre sträckor stannar vi klockorna på nästan en halv timmes full-farts-åka. Andra halvan av rallyt är mer sprintkaraktär med 16-17 minuteras körning för de snabbaste i klassen, detta över två sträckor som går i mörker vilka alltså räknas som en andra deltävling i årets VinterSerie för oss i VOC.

- Patrik Fredriksson med CoDriver Per Wiksten var omutliga i båda deltävlingarna. Bakom Patrik så var det precis som i totala SverigeSerien i fjol Magnus "Linkan" Lindqvist med Sara Ridde i högerstolen som jagade riktigt, riktigt nära i båda deltävlingarna. Firma Fredriksson & Wikstens segervapen var att sätta högsta fart direkt på respektive deltävlings första sträcka. På tredje plats i båda deltävlingarna landade brödraduon Tim och Robin Palmqvist och blev med det också snabbaste B-förare. Tim och Robin hade faktiskt precis samma tempo som A-förarna före sig och hann också med att inkassera en sträckseger på dagens andra sträcka. Kepsen av för den bedriften. Ingen ska känna sig säker gentemot er den här säsongen. Jättekul! Och guldstjärna till mig som klassansvarig som faktiskt satte förhandstipset fullt ut.

Tony Parkatti och Ville Larsson delade på segrarna i Cupklassen

Det var extra händelserikt i C, det som vi i VOC Mekonomen Rally brukar kalla Cupklassen. Här hade man i denna första tävling för året lite jobbigt att hålla sig på vägen.

- I diket vinns som bekant inga segrar. Men samtidigt måste understrykas att ingen minns en fegis och så tidigt i karriären som C-förarna befinner sig så kan man inte kräva maximal säkerhet. Finns farten så finns det hopp om framtida segrar. Stabiliteten och säkerheten kommer som ett brev på posten med rutinen. Nåja, med nuvarande Postnords tämligen osäkra brevförmedling så haltar det talesättet betänkligt ... stabiliteten kommer med rallyrutinen mycket säkrare än vad ett brev kommer fram till sin mottagare anno 2024.

Med hur gick det då i klassen?

- I förhandssnacket så pratade jag upp Ville Larsson uppklassad från junior och därför numera med vägledning av noter från pappa Ralf i högerstolen. Men, som uppklassad är man ju också lägst seedad i denna årets första deltävling. Jag var inte alls fel ute. På relativt långa SS1 så hann Ville ikapp bilen framför men som oftast på vintern är det näst intill omöjligt att ta sig förbi. Trots detta är Ville nästan minuten snabbare än sina klasskombatanter i C. Förmodligen i viss frustration över situationen så kör Ville av på SS2 och skänker med detta klassegern i dagens första deltävling till Tony Parkatti vägledd av Johan Andersson. Ville kommer upp igen på vägen men tyvärr med överskriden maximal repsittid så det blir bara fem startpoäng i serien trots att han också hann med att inkassera ytterligare en sträckseger på SS3.

Och i deltävling två för dagen, mörkertävlingen?

- I deltävling två var Ville och Ralf i klass för sig. Vann klassen med nästan två minuter före Parkatti/Andersson. Kan inte heller låta bli att nämna att i denna dagens andra deltävling så slutade Ville sexa totalt. Vad månde bliva? Här har vi ytterligare en jättetalang formad ur VOC-leden. Kom ihåg var ni läste det.

Med detta tackar VOC Mekonomen Rallys VinterSerien MK Ratten för årets fina upplaga av Rally Finnskogsvalsen. Ingen skall bli förvånad om vi ses om ett år igen.