Nyheter

Tom Kristensson Juniorvärldsmästare rally efter seger i Italien
Efter en extrem sista deltävling i årets Rally VM, i Monza i Italien, med ösregn, ishalka och snö, stod SMK Hörby föraren Tom Kristensson med co-driver Joakim Sjöberg på söndagseftermiddagen som segrare, inte bara i tävlingen, utan även i årets Junior VM i rally, JWRC.- Detta var den svåraste tävlingen jag någonsin har kört, men just nu är jag den lyckligaste människan på jorden, säger en sprudlande glad Tom vid TV intervjun på mållinjen efter sista sträckan

- Vi har ända sedan starten i torsdagskväll hållit oss till vår plan, att köra på hårt där det gått, förnuftigt där det var extremt svåra förhållanden, och framförallt undvika misstag. Jag kan säga att det har vi lyckats med till 100 procent.

- JWRC titeln är ett mål som jag satte upp för 5 år sedan, när jag började min internationella karriär i Opel Adam Cup i Tyskland, med seger andra året 2017. Sen blev det en silverplats i Junior EM med Opel Junior Rally Team, och JWRC med M-Sport i Polen och Ford Fiesta de två senaste åren, med silver förra året, och så denna fantastiska seger, sista året jag får tävla i JWRC

- Det har varit hårt arbete, i första hand med att få ihop ekonomin, men jag har utvecklats oerhört mycket, både som förare, känsla för inställningar på bilen, och framför allt på det personliga planet. Just nu känns det verkligen värt både mödan och uppoffringarna.

- Jag vill även tacka all som hjälpt och stöttat mej på vägen, alla mina partners, mina co-drivers, alla andra som på olika sätt stöttat, hjälpt till och supportat, och inte minst vill jag tacka Christer "Krabba" Håkansson som trodde på mej och fick mej att göra en seriös satsning. Tävlingen ACI Rally Monza blev dramatisk i de svåra förhållandena. Eftersom det fanns snö på sträckorna under reken och risk för mer snö, tillät man snödäck utan dubb som komplement till olika typer av asfaltdäck. För Tom och Joakim var seger ett måste föra ta mästerskapet, i kamp med Martins Sesks fån Estland och Sami Pajari från Finland.

Fredagens sträckor avverkades på Monza området på asfalt, betong och grusunderlag. Redan på SS 3 gled Pajari av på ett halt grusparti, träffade ett hus och fick bryta för dagen. Han kunde dock starta om på lördagen, men med ett rejält tidsstillägg och sist i klassen. Efter dagens 5 SS ledde Tom med drygt 2 minuter över Martins Seks, efter seger på de tre sista sträckorna. Martins hade då haft en lättare avåkning, med en smygpunktering som följd, på en SS.

För Sesks gällde även seger i tävlingen för att ta hem mästerskapet. En alltför hård satsning på lördagens första sträcka i bergen norr om Bergamo resulterade i en avåkning, där bilen blev så svårt skadad, att en omstart på söndagen var omöjlig. Regn, blåis och snö gjorde sträckorna i bergen svåra och vanskliga, en sträcka med mycket snö fick strykas av säkerhetskäl, och en annan efter det att en bil åkt av och ställ sig på tvären på ett smalt parti. Här försvann även chansen till titeln i WRC för ledaren Elfyn Evans, då han gled av vägen på en blåisfläck.

- På lördagen gällde det att köra taktiskt, den sista sträckan gick i mörker på Monza och där tog vi en sträckseger till, säger Tom.

- På söndagens tre avslutande sträckor gällde det att hålla upp tempot, speciellt på partierna med grus och lera, annars var det risk för att fastna i spåren, men det gick bra, med seger på de två sista. Totalt tog vi 6 sträcksegrar..

- Oerhört skönt att korsa mållinjen, det blev visst ett riktigt segervrål, både av lättnad och av glädje.

- Nu skall vi samla ihop oss, ta in och landa i det här, men det tar nog några dagar, säger en fortfarande segerrusig Tom.

JWRC-klassen vanns nu av Tom och Joakim, drygt 3 min 1 sek före Fabrizio Zaldivar från Paraguay, drygt 4 min 21 sek efter kom engelsmannen Ruairi Bell.

Slutställningen i JWRC blev att Tom vann före Martin Sesks och Sami Pajari och att Joakim vann co-driver mästerskapet.Förutom pokaler så vann Tom även det åtråvärda priset, en fullt tävlingsklar Ford Fiesta R5 rallybil från M-Sport, och möjlighet till startavgifter och 200 däck för start i 5 deltävlingar i WRC 3 klassen i VM 2021.

Totalt vanns tävlingen av Sebastian Ogier, före Ott Tänak och Dani Sordo. Mästare i WRC blev nu Sebastian Orgier, för sjunde gången, med helgens otursgubbe Elfyn Evans på andra, och förra årets världsmästare Ott Tänak på tredje plats