Nyheter

"Rally-Maja" utmanas av pappa Mathias i rallyfinalen
Plötsligt händer det i rally-SM. Två favoritekipage i SM-finalens klass för tvåhjulsdrivna trimmade bilar har far och dotter som kartläsare dessutom tävlar båda för samma team, småländska Team NyBe.

Det är Rally-Maja Bengtsson (16 år) som ska assistera värmländske SVT-profilen Jonas Kruse, medan hennes pappa, Mathias (48 år), ska sköta noterna åt blekingebon Jonas Åkesson.

Både far och dotter förklarar att de är laddade och förväntansfulla inför lördagens Rally Bilmetro i Sandviken.

- Att få tävla mot pappa taggar mig ännu mer. Vi båda är extrema tävlingsmänniskor, så detta kommer bli väldigt kul, inleder Maja Bengtsson.

- Senaste gången som vi båda tävlade mot varandra var i SM-sprinten 2019, jag med Jonas Åkesson och pappa med Robin Sandberg. Det var en riktig fight om SM-medaljerna som tyvärr gled ur händerna på mig och Jonas Åkesson på sista finalsträckan, fortsätter hon.

Maja är ordinarie kartläsare till Jonas Kruse, medan pappa Mathias Bengtsson gör ett gästspel bredvid Jonas Åkesson. Ifjol lotsade han Robin Sandberg till dubbla SM-guld i rally. Nu är ordinarie sysslan, utöver att vara byggmästare, att leda Team Nybe.

- Det känns riktigt bra, det är ju ett år sedan som jag åkte sist och vi ska ha riktigt kul i bilen, förklarar han och fortsätter:

- Jag har fått förmånen att åka med Jonas Åkesson i tävlingar innan, och han är riktigt vass som chaufför. När Maja tävlar tänker jag inte på att det är min dotter som tävlar, utan vi ska nog ge Jonas och Maja en match!

Maja Bengtsson är med sina 16 år landets yngsta kartläsare som tävlar på elitnivå. Att få läsa noter åt forne rallyproffset Jonas Kruse är en bra skola inför framtiden.

- Maja har redan utvecklats i sin läsning, jag vill ha betoningar på noterna, ändrat röstläge och sådant. Hon börjar även känna om körning sitter och om bilen blir bättre eller sämre under test, inte bara när attacken är rätt, för det kan hon, förklarar Jonas Kruse.

Rally Bilmetro körs publikfritt.

Göran Björklund