Nyheter

Rally-SM 2020 avgörs med fyra tävlingar - återstart i Hässleholm
2020 skulle Svenska Mästerskapet i Rally avgjorts över sex deltävlingar med start på snö och is i Sandviken och målgång på grus i Linköping i september. Men på grund av en ovanligt mild vinter och coronapandemin har endast en tävling, i Vännäs, kunnat genomföras. Dessutom har två tävlingar fått ställas in på grund av pandemin. Men efter sommaren återstartar Rally-SM, som nu består av fyra tävlingar.

De tre tävlingar, som ihop med redan genomförda Rally Vännäs, kommer utgöra årets Rally-SM är Hässleholm 14 augusti, Linköping 4-5 september och finalen i Sandviken 18-19 september. Hässleholm blir nu ett endagarsarrangemang efter att fredagens två publiksträckor strukits ur tävlingen.

Det är nu klart att vi kommer köra klart Rally-SM med de tre återstående tävlingarna, säger Lars Mattsson på SM-arrangören MAS.
Vi jobbar förfullt inför vår tävling i mitten av augusti. Vi har i nära samråd med polisen tagit fram en plan för att kunna genomföra tävlingen på ett bra och säkert sätt i enighet med alla rekommendationer, säger CG Wilke, tävlingsledare för EC Snapphanerallyt i Hässleholm.

South Swedish Rally, som i ursprungsplanen skulle körts under Kristi Himmelsfärd, flyttades till sista helgen i juli men i förra veckan beslutades att tävlingen ställs in. Likaså Skillingaryds debut i SM som skulle gått av stapeln om två veckor har ställts in. Båda tävlingarna kommer vara med i SM 2021.

De två inställda tävlingarna ersätts inte, utan Rally-SM avgörs enligt nuvarande plan med fyra tävlingar där poängen från alla tävlingar räknas. Skulle situationen gällande pandemin och myndigheternas rekommendationer ändras kan även nuvarande kalender komma att förändras.

Rally-SM tävlingar 2020:
Rally Vännäs 28/2-1/3
EC Snapphanerallyt, Hässleholm 15/8
East Sweden Rally, Linköping 4-5/9
Rally Bilmetro, Sandviken 18-19/9

Första deltävlingen i Vännäs vanns av landslagsföraren Mattias Adielsson i en Skoda Fabia R5 före Rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström. Fullständiga resultat och tabeller finns på rallysm.se/resultat-3

Sebastian Bourghardt