Nyheter

Rallyfebern stiger i centrala Älmhult
Simulatorer för provkörning och overaller att beundra. I Älmhult ökar rallyfebern och på lördag kör de tävlande genom Esplanaden.

Det är dags för det 47:e South Swedish Rally (SSR), och start, mål samt serviceområde har flyttat ut från centrala Älmhult på grund av stora byggprojekt. Istället blir Millebygden Arena knutpunkt i rallyt.

Ändå blir det rallyfeber i stan. Flera affärer skyltar med föraroveraller och det blir happy hour. Organisationen har hyrt en lokal där simulatorer ställs upp för gratis provkörning. Självklart laddade med rally.

- Vi har kommunen med oss och jag kände att vi ville göra något för centrum, när vi nu flyttat ut headquarter, säger Anders Martinsson, eventansvarig för SSR.

På lördag, den stora rallydagen, kör hela startfältet igenom Esplanaden. Där stannar de upp i femton minuter och intervjuas av den kända radiorösten Peje Johansson, från P4 Kronoberg. Till sin hjälp har han expertkommentatorn Joakim "Jocke" Thörjesson från Ryd. De två kör igång högtalarna 11.00.

- Då har vi kommit halvvägs in i SM-deltävlingen, så publiken ska få känna på hetluften för vi tror det blir väldigt tight om tätstriden, fortsätter Martinsson.

Förra året var centerns starke man Gusten Mårtensson, vice ordf i kommunstyrelsen, ute på en specialsträcka och följde de tävlande.

- Det blir extra fräckt i år när organisationen involverat centrumhandlarna och att vi får en transportsträcka rakt genom stan. Hoppas det kan ge lite extra twist, för sedan har vi det klassiska tävlandet i skogen för dem som gillar det, säger Mårtensson. Den egna planen består i att besöka Millebygden för de två inledande sträckorna på fredagen, och sedan ut i skogen på lördagen.

- Det är imponerande att organisationen orkar göra detta år efter år. Dessutom med Silverratten i närtid. Det ger oss marknadsföring lokalt, och ett högt värde när vi skapar en positiv bild av besöket, avrundas Martinsson.