Nyheter

Mattias Ekström föråkare i Mekonomen Bergslagsrallyt
Mattias Ekström, superstjärna i tysk racing och i Rallycross-VM, ansluter till Mekonomen Bergslagsrallyt. Han tar sig an uppgiften på lördag som föråkare.

SM-premiären i rally slår alla rekord med ett deltagarantalet på 96 förare. Innan dessa startar drillas funktionärerna av några så kallade föråkare, där den sista i raden kör i tävlingstempo. Den storpublik som väntas till Ludvika på lördag får en upplevelse utöver det vanliga, för den bilen kör Mattias Ekström!

- Det är fullkomlig lycka att ha både Mattias Ekström och Johan Kristoffersson med i tävlingen. För publiken kan det inte bli så mycket bättre, säger Johan Strömberg, tävlingsledare.

Ekström har hunnit fylla 40 år och förfinat sin förarskicklighet till perfektionism. Han har vunnit STCC, kungaklass i svensk racing, han har flera segrar i DTM, kungaklass i tysk racing och han blev världsmästare i rallycross 2016. Förra året blev det silver i Rallycross-VM. Till det har han kört drygt 20 rallytävlingar och bland annat vunnit Rally Catalonia i en Grupp N-bil.

- En gudabenådad chaufför, som aldrig gör en halvmessyr utan det är minst 100 procent som gäller.

Det säger Stefan Bergman, co-driver från Fagersta och den som ska åka med Mattias i högerstolen under Mekonomen Bergslagsrallyt. En tävling de körde även för 15 år sedan, då i en svart Mitsubishi Evo 7.

- Jag tror inte vi nådde mål då, utan det blev något mankemang med bilen. Men vi vann Svenska några veckor senare, fortsätter Bergman.

Bilen de använder den här gången är en Skoda Fabia S2000 Plus. En bil som funnits i teamets ägo under några år och i första hand fungerat som eventbil.

- Den är väl inte helt up to date, och det är därför Mattias väljer att vara föråkare. Skulle han ingå i en tävlingsklass vill han ha mer konkurrenskraftigt material, säger Janne Ljungberg som sköter Ekströms fordonspark.

Publiken kan ändå räkna med att det blir full fart på startnummer 901. Tester har genomförts i trakten av Fagersta, så att bilen är inställd för de isiga vägar som väntar i Ludvika.

- Att Mattias Ekström är en av landets mest kompletta och rutinerade förare råder det ingen tvekan om och han har tävlat så pass mycket i rally att han kommer att höja tempen hos publiken, den saken är säker, avslutar tävlingsledare Strömberg.

Den bil Mattias Ekström ska köra som föråkare i Mekonomen Bergslagsrallyt är en Skoda Fabia 2000 Plus, som teamet tidigare använt som eventbil. Foto: Ekströms motorsport

Mattias Ekström, född i Arvika men numera boende i München, är en världsstjärna i rallycross och racing. En och annan rallytävling kör han också, bland annat Mekonomen Bergslagsrallyt på lördag som föråkare. Foto: TT

Annemo Friberg, presschef