Nyheter

Björnjägarn mäter fyra mil i Mekonomen Bergslagsrallyt
Fyra mil. "Björnjägarn" skulle gå att göra längre, men 40 km är vad den klassiska rallysträckan blir i Bergslagsrallyt. För sedan måste bilarna tankas.

Den 26 januari är Bergslagsrallyt tillbaka i kalendern för Rally-SM. Efter tretton års bortavaro. Men nu är organisationen redo, och det sammanfaller med att Ludvika firar 100 år som stad. Upplägget på rallyt är samma nu som 2006, med Folkets Hus i centrala stan som nav.

- Servicen blir på parkeringen utanför, och besiktningen på Bilprovningen, säger tävlingsledare Johan Strömberg.

Landets mest beryktade fartsträcka, Björnjägarn, är förstås med. När herrar som Stig Blomqvist och Per Eklund kämpade om totalsegrarna för 50 år sedan kunde sträckan vara upp emot elva mil lång. Hela startfältet hann starta innan första bil nådde målet på Björnjägarn. De tiderna är förbi. Sträckan blir ändå en mil längre än vanligt, från tre till fyra mil.

- Anledningen är enkel, efter fyra mil måste många av tävlingsbilarna tankas. Därför nöjer vi oss med den längden, fortsätter Strömberg.

För att klara bränsletillförseln blir det kortare tankuppehåll i Yggsjöberg. Själva specialsträckan passerar sedan förbi Havsjön, där den originelle konstnären Nils ?Björnjägarn? Rundgren bodde.

- Självklart! Det är ett måste att åka förbi där, säger Strömberg.

Då hela Bergslagsrallyt genomförs på en dag gäller det för förarna att vara alerta direkt på morgonen. Innan Björnjägarn och dess fyra mil, får SM-eliten mjuka upp med en sträcka på dryga milen. Men sedan är det dags för klassikern.

- Det är sällan några sträckor är så långa som Björnjägarn, så vi är väldigt glada över att kunna erbjuda någonting riktigt utslagsgivande, avslutar tävlingsledare Johan Strömberg.

Den förare som är allra snabbast på den klassiska rallysträckan "Björnjägarn" får en tavla av konstnären Nils Rundgren, som bodde utefter sträckan. Bergslagsklubbarna har sökt dispens och fått godkänt att köra sträckan så lång som fyra mil.

Annemo Friberg, presschef