Nyheter

P-G storfavorit i Kolsvas rekordfält
P-G Andersson är förstås storfavorit när Rally-SM i helgen fortsätter med Kolsvarundan. Startfältet är rekordstort med 72 bilar, så får P-G minsta lilla bekymmer är det många som jagar honom.

Årjängs ess vid ratten vann SM överlägset 2016 i en Skoda Fabia WRC. Sedan såldes den bilen. Nu har en ny importerats och P-G är tillbaka.
- Det ska bli grymt kul, jag är riktigt åksugen. Och de andra ska få gasa bra om de ska hänga med, säger P-G, som vann Kolsvarundan totalt vid sitt senaste besök 2007.

I klassen trimmat fyrhjulsdrivet finns ytterligare 22 ekipage, där ett helt koppel vill ta över ledningen om P-G får tekniska bekymmer med bilen. VM-meriterade Tobias Johansson, Ludvika, var snabbast på alla sträckor utom en i Gävle, då en turboslang lossnade.
- Planen var att vinna samtliga sträckor den här gången, och även om det blir betydligt svårare med P-G i spåret så ska vi försöka, säger Johansson.

På vinterföre i Östersund hände det unika att efter en timmes körtid sammanlagt var differensen mellan de tre snabbaste endast en tiondel. Den trion - Michael Wikström, Boden, Jörgen Jonasson, Umeå och Mattias Adielsson, Göteborg - finns på startlinjen igen. I Östersund vann Adielsson, och det gör 26-åringen gärna igen.

Nästan samma svärm av segerhungriga finns det i trimmade, tvåhjulsdrivna bilar.
Ledande Martin Lundquist, Fagersta, tappade viktiga poäng när han rullade två (!) gånger i Gävle, och det fick konkurrenterna att stå på gaspedalen. Växjös Robin Sandberg har nu bara sex poäng kvar att hämta in, Pelle Wilén, Eskilstuna, är ytterligare fem efter.
- Det var den buligaste jag någonsin haft i garaget, men nu är Golfen som ny igen och vi ska försöka hålla undan, säger Lundquist. I JSM skiljer det bara sex poäng mellan ledande Elias Lundberg, Sala, och tredjeplacerade Daniel Röjsel, Falun. Mellan sig har de gotlänningen Sebastian Johansson och det är i den trion medaljerna ska fördelas. Kanske redan i helgen. Lite större marginal har Emil Karlsson, Hällefors i juniorklassen med trimmade bilar. Volvoföraren är 25 år och det är nu eller aldrig han ska ta sitt JSM-guld.
Jagar gör i första hand Andreas Persson, Säffle, och Pontus Åhman, Almunge.

I de otrimmade klasserna är Jacob Jansson, Kopparberg, överlägsen i fyrhjulsdrivet, och tar Anders Åberg, Hässleholm, klassegern i Kolsvarundan är guldet hans i otrimmat tvåhjulsdrivet.

Annemo Friberg