Nyheter

Landslagsfight att vänta i South Swedish Rally
Rally-SM går i helgen över på grus med South Swedish Rally i Älmhult. Landslagsförarna Fredrik Åhlin och Mattias Adielsson väntas stå för fighten om totalsegern.

Totalt ska de 83 anmälda ekipagen köra tolv sträckor på sammanlagt 125 km. I huvudklassen, Trimmat 4WD (R5), leder göteborgaren Mattias Adielsson/Andreas Johansson tabellen efter att ha vunnit vintertävlingen i Östersund. Segrare i premiären i Vännäs var Karlstad-föraren Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, och med sina internationella erfarenheter förväntas dessa sätta upp ett tempo som andra får svårt att tackla.

Trion som jagar gör det så länge det finns nya skogssträckor att ge sig ut på. Jörgen Jonasson, Vännäs, är trea i tabellen och krigade stenhårt med Åhlin i hemmatävlingen, innan han fastnade i en snövall.

- Seger tror jag inte på nu, för snön har precis farit här uppe och vi har inte testat en meter, säger Jonasson.

Gotlänningen Johan Holmberg har redan farten uppe på grus - han vann nyligen Guterallyt. Då med en marginal på en minut till tvåan. Johan är fyra i SM-tabellen, tolv poäng efter Jonasson.

- Tempo på Gotland kan jag hålla högt av egen erfarenhet, men det var länge sedan jag var i trakterna av Älmhult. Men jag borde vara närmare toppåkarna nu i alla fall än i vintras, för det är inte mitt före, säger Holmberg.

Gävles Martin Berglund försvann ut i snömassorna med vinnartempo i Östersund. I Vännäs var han trea.

- Det blev mycket att åtgärda på bilen och vi passade på att lämna iväg motorn också för renovering. Tanken var att komma bättre förberedd till Älmhult, men det har varit fullt upp, säger Holmberg.

- Men det är klart att fungerar bilen lika bra och grundinställningarna, då ska vi försöka!

Efter en lång vinter rullar alltså Rally-SM vidare med South Swedish Rally i Älmhult den 11-12 maj. Förutom Trimmat 4WD (R5) kör också 4WD Övriga, Otrimmat 2WD (R2) och Trimmat 2WD (R3) om SM. Förare under 25 år har möjlighet att välja JSM, antingen i Trimmat eller Otrimmat beroende på tävlingsfordon.

Annemo Friberg